Bezoek theatershow “What’s (the) matter?”

De leerlingen die meedoen aan de natuurkunde olympiadelessen op Lyceum Kralingen, hebben in het Compagnie theater in Amsterdam de voorstelling “What’s (the) matter?” bezocht. Dit toneelstuk werd uitgevoerd door studenten die natuurkunde studeren in Duitsland. De voorstelling begon met een introductie van artistiek directeur Herbert Deiner, die het publiek vertelde hoe het idee is ontstaan en hoe zij 17 jaar lang dit door natuurkunde geïnspireerde toneelstuk met verschillende studenten uitvoeren.

De voorstelling ging over de avonturen van de hoofdpersonen Lorenzo en Maike, die een reis door tijd en ruimte maakten en hierdoor middenin de meest belangrijke natuurkundige ontdekkingen belandden. Ze maakten bijvoorbeeld kennis met Hans Wilhelm Geiger, de uitvinder van onder andere de Geigerteller. Ook maakten ze mee hoe de eerste atoom werd ontdekt door Ernest Rutherford en zagen ze de deeltjesversneller waarmee het Higgsdeeltje is ontdekt. Het toneelstuk eindigde met een kleine show met mensen in lichtpakken die lieten zien hoe atomen met elkaar botsen. Ook werd er op de traditionele manier van het carnaval in Bonn, met snoep gegooid om op een spectaculaire manier afscheid te nemen van het publiek en Amsterdam.

Burak Erdem

LK3VC