Codasium

Codasium; Op het Lyceum Kralingen leiden wij je op tot wereldburger: iemand die zich overal thuis voelt en zich inspant om het samenleven in de wereld te verbeteren. Dan hebben we het natuurlijk over de ;

wereld van de toekomst > wanneer jij van school komt en over de

toekomst van de wereld > die jij samen met anderen gaat bepalen.

Voor die toekomst is het niet alleen handig, maar zelfs noodzakelijk dat je goed de weg weet in de digitale wereld van internet, computers en smart phones. De leukste en snelste manier om heel veel over digitale technologie te weten te komen is: zelf leren coderen. Vroeger noemden ze dit ook wel ‘programmeren’.

coderen =  het omzetten van een idee in een taal die je computer begrijpt

We beginnen met games. Je leert eerst wat je moet doen (welke codes je moet maken) om een poppetje op het scherm te laten bewegen, zodat hij uit een doolhof kan ontsnappen bijvoorbeeld. Als je dit een beetje onder de knie hebt, krijg je de opdracht om je eigen game te coderen. De hele klas doet dat, dus op het laatst kunnen jullie elkaars games spelen.

Als je aan het coderen bent, ben je eigenlijk puzzeltjes aan het oplossen: je haalt een probleem uit elkaar en de deelproblemen die je dan hebt, los je stap voor stap op. Zo elegant mogelijk. Wat je dan vooral aan het doen bent heet computational thinking: creatief denken over de logische stappen die je moet nemen. Je ziet meteen dat dit niet alleen van pas komt bij coderen, maar bij alles wat je nu doet en bij wat je later allemaal gaat doen.

Wij vinden coderen daarom net zo belangrijk als Nederlands, Engels en wiskunde. Op het Lyceum Kralingen volgen alle brugklasleerlingen dan ook dit vak. Naast coderen leer je ook andere digitale vaardigheden – om je computer (beter) te leren gebruiken en te begrijpen hoe social media werken. Zo leer je bewust omgaan met digitale technologie en nadenken over de gevolgen daarvan op ons dagelijks leven.

Om later invloed uit te oefenen op de wereld waarin we leven, heb je die digitale vaardigheden hard nodig. Met het vak coderen groei je uit tot een echte wereldburger, die zijn of haar stempel drukt op de wereld en die steeds een beetje beter probeert te maken.