Oorlogsverzetmuseum

Vrijdag 9 december 2013 hebben onze derde klassen een bezoek gebracht aan het OorlogsVerzetsMuseum te Rotterdam. Dit museum wil een herinnering zijn aan de tijd waarin Nederland bezet en de wereld in oorlog was. Een wrang hoofdstuk uit onze geschiedenis dat tot nadenken stemt.

Het museum heeft een vaste expositie over de Tweede Wereldoorlog en het verzet. Voorwerpen, foto’s, affiches en teksten vertellen het verhaal vanaf de eerste dag tot aan de bevrijding. Persoonlijke belevenissen en anekdotes van Rotterdammers geven dit verhaal een menselijk, herkenbaar gezicht.

Om alvast wat interesse op te wekken kregen de leerlingen een tweetal filmpjes te zien over het leven van Anne Frank en de oorlog in Nederland. Daarna was er een rondleiding waarin men dieper op de oorlog inging. Onderwerpen als de Duitse propaganda, de mobilisatie via het bombardement en de bezetting, de razzia’s en de barre hongerwinter tot en met de bevrijding werden uitvoerig behandeld.

Na deze rondleiding kregen de leerlingen de gelegenheid om zelfstandig met vragenboekjes het museum te verkennen. Dit zorgde ervoor dat de leerlingen zich beter konden verdiepen in het onderwerp en zelf interessante details konden ontdekken over de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen waren zo enthousiast dat zelfs toen het tijd was om te gaan, ze nog snel even een paar vragen wilden beantwoorden.

Al met al een zeer educatieve en geweldige ervaring!

Oorlogverzetmuseum 1Oorlogverzetmuseum 2