ProDemos & Gevangenpoort

Op maandagochtend 26 november waren de leerlingen van klas 4 al vroeg op school voor een excursie naar ProDemos, het Huis van de Democratie en museum de Gevangenpoort in Den Haag.

Bij ProDemos gingen de leerlingen in verschillende groepen interactief aan de slag met onze parlementaire democratie. Er werd behoorlijk wat gevraagd en opgestoken over onze democratie, maar het werd echt indrukwekkend toen we in de parlementaire vergaderzaal van de Tweede Kamer kwamen, de plek waar het allemaal gebeurt.
Na een digitale speurtocht over het Binnenhof, sloten we het programma af met een bezoekje aan de Ridderzaal; ooit gebouwd in opdracht van graaf Willem II en afgebouwd door zijn zoon graaf Floris V.  Dat we op de terugweg Mark Rutte ook nog tegenkwamen, maakte deze dag compleet. Al met al was het een leerzaam inkijkje in onze rechtstaat.

Dat in vroeger tijden de straffen anders waren dan nu werd duidelijk in museum de Gevangenpoort. We werden ontvangen naast den guillotine en werden vervolgens afgevoerd naar de gajolen, kleine cellen waar destijds de arme gevangenen zaten. Daarna zagen we de cel waar ooit Cornelis de Wit gevangen heeft gezeten. Het verschil in standen was erg duidelijk. Door naar de martelkamer, waar mensen tot een bekentenis werden gedwongen. Deze zolder vol werktuigen om veroordeelden, vaak publiekelijk, te straffen maakte veel indruk. Een rondleiding die iedereen nog lang zal bijblijven.