slogan

Nieuws

#Nieuws

Recensie theaterbezoek ‘We gaan het hebben over haar’ door Mohamed Amine el Morabit (5HA)

Vandaag sta jij in mijn schoenen

Door: Mohamed Amine el Morabit 5HA

Goed haar en slecht haar. Iedereen worstelt met haar, de een wat meer dan de ander. Witte mensen met gevlochten, gevreesd en gekamd haar en zwarte mensen met onderdrukt, gepresst en gekwetst haar. Maar wat is nou goed haar en wat is slecht haar? In elk geval, vandaag tijdens de theatervoorstelling ‘We gaan het hebben over haar’, zijn de rollen omgedraaid.

Iedereen vindt zijn haar wel belangrijk. De een natuurlijk wat meer dan de ander. Sommigen hebben een bijzondere geschiedenis met haar. De zusters Blackman en Blockland hebben een standpunt: ‘Wij zijn allemaal ons eigen haar.’ Dit theater was erg emotioneel maar tegelijkertijd ook erg hilarisch. In de meest hilarische scène van de voorstelling, over het straighten van haar, gaat Tante Shirley, voorzien van een soort imkerpak, te werk. Het aminozuur vliegt in het rond en de nichtjes houden er brandwonden op de hoofdhuid aan over. Geen enkel probleem, daar heeft tante Shirley de ideale oplossing voor. Een mix van jojoba-olie en kokosolie. De totale kosten zijn achthonderdveertig euro. Maar met zulk haar heb je dan wel een man, een huis en een succesvol leven.

Zoals eerder vermeld is de titel van het theater: ‘Wij gaan het hebben over haar. Dat kun je ook zien aan het decor. Het was een Afro- cosmetics-kapsalon vol met pruiken en allerlei haarproducten. Het theater wordt geïntroduceerd met het uitdelen van bandjes aan mensen die onkambaar haar hebben. De mensen werden gefilmd met een mobiele telefoon. Het beeld werd in het groot geprojecteerd.

Applausje
Tijdens dit theater was het de bedoeling om goed te laten merken dat zwarten niet minder zijn dan de rest. Tijdens het theater kwam hetgeen de theatermaker beoogde zeker uit de verf. Bijvoorbeeld door aan alle zwarte mensen een armbandje uit te delen en ze vervolgens te laten staan en ze een applausje te geven. Het theater heeft veel mensen aangegrepen, vooral tijdens het zien van de geschiedenis van de mensen met kroeshaar. Op deze beelden was slavernij te zien. Vele mensen werden emotioneel.

In het theater ging het om de zwarte medemens. Ik ben zelf Marokkaans. Wij Marokkanen komen vaak negatief in het nieuws met criminaliteit. Ook in de politiek worden uitspraken gedaan over Marokkanen die ik niet leuk vind. Dus ik snap zeker waar alle emotie vandaan komt.

Missie
De stijl van het theater sprak mij erg aan. Er was een perfecte dosis humor, maar ook een serieus bericht dat meegegeven moest worden. Namelijk: ‘Wij zijn allemaal ons eigen haar. Er dient geen verschil te worden gemaakt tussen goed haar en slecht haar noch in huidskleur en ras.’ De actrices hebben tijdens het theater gezegd dat ze hier zijn voor een missie. Dat is zeker waar. Het doel van dit theater is zeker tot me gedrongen. Dit theater was amuserend maar tegelijkertijd ook informerend. Vaak wordt het haar van zwarte mensen gezien als slecht haar. In dit theater zijn de rollen omgedraaid. De mensen met kroeshaar in de zaal kregen een bandje en een daverend applaus. Door emotie en euforie heb ik mijn gevoelens geuit door vervroegd te applaudisseren. Ik zat in de voorste linies hierdoor was het goed te horen bij de actrices. Hiervoor heb ik uiteraard mijn excuses aan geboden. Het was een dag die ik nooit zal vergeten.

Verder was het een erg leuk theater. Er was voor iedereen wat wils. Zo werd er bijvoorbeeld ook gebruik gemaakt van straattaal. Ik raad het theater zeker aan. Door dit theater ben ik anders in het leven gaan staan. Wij mensen zijn niet kleurloos, maar kleurrijk. Met kleurloos wordt bedoeld zwart en wit. Zo dienen wij juist niet te denken.